Ekonomi
- Ana madde: Ekonomi
Kars'ta en önemli geçim kaynağı
tarım ve
hayvancılıktır. Çayır ve otlak alanlarının geniş yer kaplaması küçük ve büyük baş hayvancılığı geliştirmiştir.
[9] Kümes hayvancılığı da oldukça gelişmiştir. Ayrıca hayvan ürünleri de halkın en büyük geçim kaynaklarındandır. Zavod
[3] denilen
mandıralarda bu ürünler işlenerek Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılır. Özellikle, Kars Kaşarı ve Kars Balı'na Türkiye genelinde ciddi talep vardır. Kars Kaşarı, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yine burada üretilen gravyer, beyaz peynir ve kreması ile birlikte 1937'den 1950'ye kadar Türkiye birincilik ödülünü almıştır.
[36] Kars Balı ise tamamen organik bir üründür. Bu bal Kars ve Ardahan'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan çok sayıda polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmektedir. Bu bitkilerin yetişebilmesi için herhangi bir ilaçlama ve gübreleme işlemi yapılmamaktadır. Bu balı Kafkas Arısı ırkı yapmaktadır.
[37] Ekili alanların %90'dan fazlası tahıl üretimine ayrılmıştır. Tahıl türleri arasında
buğday başta gelmekle birlikte, bazı yıllar
arpa üretiminin buğdat üretimini geçtiği olur. Kış sebzesi olarak
lahana ve
şalgam yetiştirilir. Üretim bakımından önde gelen kuru sebze
patatestir. Ayrıca,
yulaf da yetiştirilen tahıllar içerisindedir. Yer altı kaynakları bakımından oldukça yoksul olan yörede
magnezit ve
asbest yatakları mevcuttur .
EMRAH BAĞCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder